Do wolonatriuszy

Poszukujemy wolontariuszy do prowadzenia na FB tematycznych fanpage. Zgłoszenia ślijcie na adresy z zakładki "Napisz do nas".

Szlak bojowy 27 WDP AK

Dołacz do akcji

Porozumienie Pokoleń Kresowych
Marszałek Sejmu
Ewa Kopacz
Przewodnicząca Komisji Kultury i
Środków Przekazu
Iwona Śledzińska-Katarasińska

LIST OTWARTY

Ruch Społeczny Porozumienie Pokoleń Kresowych (PPK), zwraca się z prośbą o wyjaśnienie zwłoki w procedowaniu czterech poselskich projektów uchwały dotyczących ustanowienia 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian, których przyjęcie i skierowanie do Komisji Kultury i Środków Przekazu potwierdziła Pani marszałek podczas briefingu w dniu 11 lipca 2012 roku.

Są to następujące druki sejmowe:

1. Nr 327 złożony 3 kwietnia 2012 roku przez Klub Parlamentarny PSL w sprawie ustanowienia Dnia Pamięci i Męczeństwa Kresowian
2. Nr 470 złożony 31 maja 2012 roku przez Klub Parlamentarny PiS w sprawie ustanowienia 11 lipca dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian
3. Nr 536 złożony 11 czerwca 2012 roku przez Klub Parlamentarny SP w sprawie ustanowienia dnia 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian.
4. Nr 582 złożony 3 lipca 2012 roku przez Klub Parlamentarny SLD w sprawie ustanowienia dnia 11 lipca Dniem Pamięci Męczeństwa Kresowian

Już prawie rok projekty złożone przez cztery Kluby Parlamentarne "mrożą się" w Sejmie, co ? w związku ze zbliżającą się 70 rocznicą ludobójstw, bardzo niepokoi Kresowian, ich Pokoleń oraz innych obywateli ? wyborców. Niepokój ten jest szczególnie uzasadniony gdyż zwłoka jest olbrzymia i nie ma żadnego uzasadnienia.

Podczas briefingu w dniu 11 lipca 2012 r., Pani Marszałek Sejmu stwierdziła m.in: "Chcemy mieć tekst jednolity...". Jak wynika z analizy treści projektów uchwał poszczególnych klubów (pkt 1-4), stanowią one tekst jednolity z małym wyjątkiem - w projekcie złożonym przez Polskie Stronnictwo Ludowe, jednolitość z pozostałymi trzema projektami, ?zakłóca? literka "i"..

Nie rozumiemy dlaczego mała literka "i" stanowi dla sejmowej Komisji Kultury i Środków Przekazu, TAK WIELKĄ przeszkodę w uzyskaniu kompromisu i nadaniu sprawie stosownych procedur..?

Gdy Organizacje, Stowarzyszenia Kresowe i Kresowianie przygotowują się intensywnie do godnych obchodów 70. Rocznicy ludobójstwa, Komisja Kultury i Środków Przekazu, kierowana przez posłankę Iwonę Śledzińską-Katarasińską, nie potrafi w tak długim okresie czasu zakończyć prac i przekazać projekt do dalszego procedowania.

Ruch Społeczny PPK ? mając powyższe na uwadze, prosi Prezydium Sejmu o szybkie podjęcie procedur nad omawianą Uchwałą aby weszła w życie przed 11 lipca 2013 r.

Ruch zwraca także uwagę na fakt, że zarówno na Ukrainie jak i na Litwie odradza się nacjonalizm, który jest odpowiedzialny za ludobójstwo dokonane na polskich obywatelach Kresów II RP. Podkreślamy, iż była to zbrodnia ludobójstwa - jedna z największych w XX wieku i jedna z najokrutniejszych w dziejach świata oraz, że nie została
dotychczas ujawniona, wyjaśniona, potępiona i upamiętniona.

Podkreślamy również, że nie o zemstę lecz o pamięć wołają ofiary.

Kresowy Serwis Informacyjny

Serwis o Wołyniu

Serwis o Kresach

Polecane filmy

Wieczna Chwała Bohaterom

PAMIĘTAJ PAMIETAĆ

Zostań sponsorem serwisu

poprzez zamieszczenie w TYM miejscu swojej reklamy.

Zamówienie banneru reklamowego kliknij TU

Statystyki